Je nieuwe boek is af en binnenkort ligt deze in de winkels, fantastisch! Maar wie gaat jouw boek eigenlijk lezen? Hoe weten mensen dat jij een boek hebt uitgebracht en waar ze die kunnen kopen? In dit artikel hebben wij enkele PR en social media tips voor schrijvers op een rijtje gezet. Bij Bloggers and Brands denken wij namelijk dat schrijvers veel meer kunnen bereiken door het inzetten van PR en social media. Here we go!
Op tijd beginnen
Wij raden schrijvers aan om het promoten te starten voordat het boek in de winkel ligt. Als je het boek pas gaat promoten als het in de winkel ligt, ben je eigenlijk al te laat. Het is een goed idee om twee tot drie maanden voor het boek in de winkels ligt te starten. Het creëren van een buzz rond jouw nieuwe boek zorgt ervoor dat mensen alvast interesse krijgen. Die interesse is belangrijk omdat het mensen aanzet tot het aanschaffen van jouw boek wanneer deze eindelijk in de winkels ligt.
Een keertje aangeven dat er straks een nieuw boek te koop is zal helaas niet voldoende zijn. Veel mensen hebben het druk en zullen het vergeten als je hen niet regelmatig op de hoogte stelt van jouw nieuwe boek. Kies daarom een PR en social media strategie die ervoor zorgt dat jouw boek regelmatig in beeld is. Begin ook op tijd met het verzenden van persberichten en het uitnodigen van persrelaties voor de launch. Agenda’s lopen snel vol waardoor je er op tijd bij moet zijn.
Let’s get personal
Veel schrijvers richten zich enkel op het promoten van het boek. Wij zijn ervan overtuigd dat jij als schrijver net zo belangrijk bent. Jezelf promoten is dus een echte aanrader. Middels social media kun je er echt een feestje van maken. Via social media kunnen de lezers van jouw boek een echte connectie met jou maken. De connectie die je als lezer met de schrijver ontwikkelt, zorgt ervoor dat je een fan wordt. Als fan wil je graag alles van de schrijver en zijn nieuwe boeken weten.
Schrijvers zoals Anne Rice, J.K. Rowling en Lewis Howes zijn constant op persoonlijke wijze bezig met hun fans, ofwel de lezers van hun boeken. Ze nemen regelmatig deel aan livestreams op bijvoorbeeld Facebook en Youtube. Ze beantwoorden vragen op Facebook en delen behind the scenes foto’s op Instagram. Via social media kun je makkelijk en snel vragen van fans beantwoorden. Je kunt ook sneak peeks van het boek delen of een leuke give away organiseren. Met weinig moeite kun je veel fans blij maken en dat is goed voor de sales.
Storytelling
Schrijvers vertellen graag verhalen, maar ze vergeten vaak hun eigen verhaal. Het is belangrijk om je eigen verhaal op te nemen in de PR en social media strategie. Er zijn namelijk heel veel schrijvers, waardoor het belangrijk is om jouw unieke verhaal in te zetten. Je wilt natuurlijk wegvallen tussen alle andere schrijvers die op elkaar lijken. Wellicht wil je bekend staan als de schrijver die bijvoorbeeld dyslectisch is en toch een boek schreef. Wellicht schreef je jouw boek binnen een dag af. Een ware prestatie waarvan mensen op de hoogte moeten zijn.
Speel in op je eigen unieke eigenschappen als schrijver en gebruik die voor je strategie. Schrijvers zoals J.K. Rowling en Stephen King hebben ook succesvol hun eigen verhaal verteld. Voor persrelaties is het handig om een stukje achtergrondinformatie te hebben van de schrijver. Zoals wij eerder al aangaven is het brein achter het boek ook heel interessant voor een lezer. Men wil graag weten hoe de karakters en het verhaal zijn ontstaan, want zo kun je jezelf als lezer nog meer inleven. Als schrijver is jouw eigen verhaal daarom erg belangrijk, want daar is jouw boek uit ontstaan.
Blijf opvolgen
Het boek promoten voordat het uitkomt is dus een echte aanrader. Toch moet je niet vergeten om na de launch door te blijven gaan. Na de launch gaan mensen het boek lezen en kun jij middels PR en social media werken aan naamsbekendheid en sales. Op dit moment is het heel belangrijk dat in contact blijft staan met de pers en je lezers. Een van onze beste tips voor schrijvers is bereikbaar zijn voor vragen vanuit de pers. Zorg er ook voor dat je hen tijdig bedankt als ze over jouw boek schrijven.
Middels het opvolgen kun je werken aan het creëren van publicaties en recensies. Middels PR kun je jouw persrelaties namelijk weer even op de hoogte stellen van nieuws omtrent jouw boek. Wellicht is jouw boek wel een echte bestseller geworden. Dat is goed nieuws en dat moet je dan ook tijdig verspreiden onder al je persrelaties en fans. Als schrijver is het heel belangrijk om ‘on top of mind’ te blijven. Met name omdat het weer even kan duren voordat er een nieuw boek uitkomt. Blijf dus opvolgen met persberichten en op social media door in contact te blijven met fans.
Heb jij iets gehad aan deze PR en social media tips voor schrijvers? Wij horen het graag en voor het uiteenzetten van je eigen PR en social media strategie kun je ook bij ons terecht. Je kunt ons bereiken via info@bloggersandbrands.nl of 06 30 38 13 80 voor vrijblijvend advies.