Wij zien de afgelopen weken diverse artikelen langskomen over influencers. Met name artikelen die aangeven dat de schrijver moeite heeft met het vinden van de juiste en betrouwbare influencers. Dat er een wildgroei is aan zogenaamde influencers kunnen wij als mediabureau niet ontkennen. Bij Bloggers and Brands krijgen wij elke week zo’n tien aanmeldingen binnen, van mensen die zichzelf als influencer zien. Echter valt 90% van deze mensen als influencer af. Hoe herken je een echte influencer? Dat leggen wij in dit artikel graag uit.
Wat is een echte influencer?
Invloed: ‘Gezag en overwicht hebben. Het vermogen om op anderen in te werken.’ Dit zijn enkele definities die je kunt vinden over invloed. Een influencer is dus iemand met invloed, ofwel het vermogen om op anderen in te werken. Als het gaat om adverteren middels influencers (bloggers, vloggers, social media influencers), dan is het dus een goed idee om naar iemand te zoeken met echte invloed. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Veel marketeers, pr-medewerkers en brandmanagers kijken direct naar het bereik en de cijfertjes. Echter zijn cijfertjes zijn niet alles als je op zoek bent naar iemand met daadwerkelijke invloed. Een Instagrammer met 50.000 volgers en een feed met enkel selfies, heeft bijvoorbeeld niet per se invloed. Volgers en likes zeggen namelijk niets over het vermogen van de influencer, om een volger aan te zetten tot het bezoeken van een website, iets kopen of bekijken.
Waar moet ik dan op letten?
Je kunt de juiste influencer vinden door het stellen van de volgende vragen. Heeft de influencer een onderwerp, een missie en visie die aansluiten op jouw merk? Is de interactie met de volgers goed of nauwelijks aanwezig? Worden er regelmatig updates geplaatst die de volgers duidelijk kunnen waarderen? Check de comments, reacties en de volgers zelf. Heeft de influencer dezelfde doelgroep als jouw merk? Zo nee, dan kun je deze influencer het beste overslaan.
Werkt de influencer samen met de concurrent of heeft de influencer juist affiniteit met dat van jou? Past de content van de influencer bij de content van jouw merk? Hoe kijkt de doelgroep van de influencer tegen jouw merk aan? Zijn ze eigenlijk wel geïnteresseerd in wat jouw merk voor hen kan doen? De belangrijkste vraag: Nemen de volgers tips, tricks en adviezen van de influencer aan? Zo ja, dan heb je een goede te pakken.
Check eerdere advertorials
Wil je weten wat een influencer met betrekking tot advertorials voor jou kan betekenen? Bekijk dan simpelweg eens oudere advertorials. Hieraan kun je zien hoe volgers erop reageren en wat ze hebben gedaan met de informatie uit de advertorial. Vergeet niet dat elke advertorial anders is, want niet elk merk heeft hetzelfde doel. Echter kun je wel zien wat een influencer in huis heeft en hoe je dat samen wellicht nog beter kunt inzetten voor jouw merk.
Als je ziet dat een influencer op een advertorial beduidend minder reacties krijgt dan op gewone content, dan is het een goed idee om uit te zoeken waarom. Wellicht is de advertorial niet goed ingericht. Het kan ook zijn dat het product of de service helemaal niet past bij de doelgroep van de influencer. Misschien is de advertorial op het verkeerde moment geplaatst of de influencer is gewoonweg niet zo goed in het maken van advertorials.
Weinig of slechte reacties hoeven niet altijd iets te zeggen over de vaardigheden influencer zelf. Soms heeft het merk zelf gevraagd om op een bepaalde manier een advertorial te maken. In sommige gevallen heeft het desbetreffende mediabureau een verkeerde match gemaakt. Het kan ook voorkomen dat de campagne van tevoren niet goed uitgewerkt is. Het is in ieder geval de moeite waard om te kijken naar eerder behaalde resultaten, voordat je een influencer echt gaat inzetten. Uiteraard kun je ook bij het mediabureau van de influencer advies en resultaten opvragen.
Influencers zijn onbetrouwbaar
Ook deze kreet horen wij erg vaak en soms geheel terecht. Influencers zijn namelijk niet altijd doorgewinterde ondernemers of voorzien van zakelijk inzicht. Daarom kan het lastig zijn om te onderhandelen met een influencer. Uiteraard zijn niet alle influencers onbetrouwbaar en kun je zeker goede samenwerkingen aan gaan. Vind je het toch lastig of een beetje eng, maak dan gebruik van een mediabureau als tussenpersoon.
Het verschilt per mediabureau welke afspraken zij hebben staan met hun influencers. Bij Bloggers and Brands staan wij tijdens een campagne continue in contact met onze influencers. Zij hebben met ons een samenwerkingsovereenkomst, waardoor wij elkaar aan de gemaakte afspraken kunnen houden. Als influencer niets meer van jezelf laten horen, slecht werk leveren of geen zin meer hebben? Daar kun je bij ons niet mee wegkomen. Gebeurt het wel dan zorgen wij voor een passende oplossing, zodat jij als klant er geen last van ondervindt.
Goedkoop is duurkoop
Wij hebben er eerder een artikel aan gewijd, want het is echt zo: Goedkoop is duurkoop. Een echte influencer met invloed, bereik en de vaardigheden om een goede advertorial te maken, is simpelweg niet goedkoop. Je zal toch iets meer moeten investeren dan een product, shoptegoed of een laag bedrag om een mooie advertorial te maken. Adverteren middels influencers werkt namelijk niet zo heel anders dan adverteren in een magazine, krant of op tv.
Hopelijk vind je dankzij onze tips echte influencers. Uiteraard kun je ons ook inzetten om het voor jou te doen. Mail naar info@bloggersandbrands.nl of bel naar 06 30 38 13 80 voor vrijblijvend advies.