De afgelopen weken was de term treitervloggers veelvuldig in het nieuws te vinden. Geheel terecht worden vloggers die zich niet aan de regels houden aangesproken. Gelukkig kunnen wij bij Bloggers and Brands laten zien dat er ook goede vloggers zijn. In dit artikel vertellen wij je graag hoe je deze vloggers kunt herkennen. Op deze wijze kun je de goede vloggers van de treitervloggers scheiden, want samenwerken met vloggers blijft een goed idee.
Abonnees en views
Wij krijgen regelmatig de vraag hoeveel abonnees en views onze vloggers hebben. Een goede vraag want je moet natuurlijk wel weten hoe vaak een video wordt bekeken. Zo kun je namelijk inschatten hoe goed een gesponsorde video het kan doen. Wij nemen enkel vloggers met minimaal 5.000 abonnees op in ons premium netwerk. Met name omdat een vlogger met dat aantal abonnees, vaak tussen de 2.000 en de 4.000 views per video krijgt. Perfect als je wilt starten met gesponsorde video’s.
Uiteraard zijn er ook vloggers met veel meer abonnees en meer views. Wij matchen onze klanten en vloggers echter niet enkel op deze twee resultaten. Naar onze mening is de doelgroep van de vlogger belangrijker dan de abonnees en views. Een vlogger die qua branding, doelgroep en persoonlijkheid past bij een merk, zal voor veel betere resultaten zorgen dan een vlogger die dat niet doet. Stel dat McDonalds bij een healthy food vlogger een video wil inkopen dan zullen wij dat afraden. De doelgroep van de vlogger op zoek naar gezond eten, zal hoogstwaarschijnlijk niet goed reageren op een McDonalds video.
Branding en content
Wij kijken graag naar hoe een vlogger zichzelf wegzet. Er zijn bijvoorbeeld vloggers die zich specifiek richten op sport, daar bouwen zij hun eigen branding omheen. Echter zal niet elke sport vlogger passen bij bijvoorbeeld Adidas. Wij kijken daarom graag naar de branding van de vlogger en of die aansluit bij het merk. Een sport vlogger die graag Nike draagt omdat hun boodschap past bij zijn of haar eigen branding, sluit immers niet zo goed aan bij Adidas en hun visie.
Wij streven er ook altijd naar om de content van de vlogger te matchen met een merk. Een merk uit het hoog segment past bijvoorbeeld minder goed bij een vlogger die budget producten gebruikt. Een kindvriendelijk product zullen wij niet zo snel matchen met een vlogger die zich richt op content voor volwassenen. Alhoewel sommige matches voor de hand lijken te liggen m.b.t. tot views en doelgroep, kan dat middels de branding en content van de vlogger toch anders liggen. Het is dus goed om ook hierop te letten.
Jong versus oud
Wij merken regelmatig op dat er veel merken zijn, die denken dat er enkel jonge vloggers zijn. Hierdoor zijn ze geneigd om vloggers over te slaan voor hun advertorials, zonde! In Nederland zijn er namelijk ook een hoop oudere vloggers actief, denk aan 21 jaar en ouder. Deze vloggers hebben vaak een trouwe doelgroep, die goed weten wat zij willen zien. Dergelijke vloggers hebben tevens een grote focus op kwaliteit en letten goed op hun content.
Zij werken niet zomaar met ieder merk samen, maar scheiden echt het kaf van het koren. Een groot voordeel als jouw merk een langdurige relatie wil opbouwen met klanten. Als een vlogger zich eenmaal aan jouw merk bindt, dan zal zijn of haar publiek dat ook merken. Een oudere vlogger komt veelal serieuzer over, waardoor het publiek meer waarde hecht aan zijn of haar mening over jouw merk. In Amerika zijn er enkele sportkledingmerken die op deze wijze groot zijn geworden.
De goede vloggers van de treitervloggers scheiden
Het scheiden van goede vloggers en treitervloggers is belangrijk. Je kunt de zogenaamde ‘treitervloggers’ of vloggers die snel hun zakken willen vullen makkelijk herkennen. Zij maken bijvoorbeeld vaak gebruik van clickbait: titels die de aandacht trekken, maar niet altijd de inhoud van de video matchen. Schreeuwerige thumbnails en gebrek aan kwalitatieve inhoud zetten de toon van hun Youtube kanaal.
Het Youtube kanaal van een dergelijke vlogger richt zich vaak op shock value en drama. Het kanaal heeft geen duidelijk thema en video’s sluiten niet op elkaar aan. De video’s worden enkel gemaakt om zoveel mogelijk views te trekken. Een specifieke doelgroep is er niet, want daar en aan branding wordt niet gewerkt. Als een vlogger zich met name richt op zo veel mogelijk abonnees en views, in plaats van content en een relatie met de doelgroep, dan kun je er het beste vanaf zien.
Weet jij nu hoe je een goede vlogger kunt herkennen? Laat het ons dan zeker weten! Heb je hulp nodig bij het opzetten van een campagne met vloggers? Bekijk dan onze premium vloggers en maak een afspraak met ons mediabureau via info@bloggersandbrands.nl of bel naar 06 30 38 13 80.