fbpx

Advertorial regels en tips voor influencers

De afgelopen tijd hebben wij veel vragen ontvangen over follow en no follow links. Tevens krijgen wij vaak de vraag hoe je het beste een advertorial artikel, video of social media post kunt aanduiden. Wij geven jou als influencer hier graag advies over. Als media en PR bureau zijn wij namelijk voor transparante samenwerkingen en advertorials. In dit artikel vind je daarom advertorial regels en tips voor influencers.

Advertorial regels en wetten

In Nederland geldt er een wet die voor ons bepaald dat je een consument niet mag misleiden. Deze wet en andere regels kun je vinden in de Nederlandse Reclame Code ook bekend als het NRC. Voor alle media en dus ook voor alle type influencers, geldt dat je moet aangeven welke artikelen en social media posts onder reclame vallen. Misleidende reclame maken mag niet, maar wat is dan misleidende reclame in het geval van influencers?

Reclame of advertorials op blogs, in video’s en social media moeten als reclame worden aangeven. Er moet bij elke vorm van reclame een disclaimer staan, waarin je de kijker of lezer vertelt dat je betaald wordt om de advertorial te plaatsen. Een advertorial is namelijk anders dan een review. Een review bestaat uit jouw mening die niet beïnvloed is door een bedrijf die jou betaald om hun product te promoten.

Middels een advertorial promoot je de voordelen en deel je informatie over een product. Je kunt jouw mening toevoegen, maar door de disclaimer weet een kijker of lezer (consument) dat het geen review is. De consument weet hierdoor dat de informatie over het product niet is gestoeld op jouw onafhankelijke mening. Zo kan de consument zelf een mening vormen over het product en beslissen of ze het product aanschaffen of niet.

Advertorial aanduidingen

Zodra je een advertorial online plaatst, moet je in de advertorial aangeven dat je ervoor betaald wordt. Zo kun kun je het woord advertorial in het artikel verwerken. Je kunt ook een van de volgende voorbeeldzinnen in de advertorial te verwerken:

 • In samenwerking met merk X ging ik aan de slag met
 • In opdracht van bedrijf X maakte ik dit artikel
 • Van merk X mocht ik dit leuke artikel schrijven en kreeg ik product X om uit te proberen

Op Instagram en andere social media kanalen kun je de volgende hashtags gebruiken:

 • #spon
 • #sponsored
 • #adv
 • #advertorial
 • #collab

Heb je iets gekregen, maar word je niet betaald om een artikel of post te maken? Dan kun je dat op de volgende manieren aangeven:

 • Van merk X kreeg ik dit product en het leek mij leuk om op eigen initiatief er een artikel over te schrijven
 • Ik kreeg product X en na een tijdje testen heb ik mijn eigen mening gevormd die ik graag met je wil delen

Op Instagram en andere social media kanalen kun je de volgende hashtags gebruiken:

 • #gift
 • #collabaway = samenwerking en give away, onbetaald maar wel een product ontvangen
 • #cadeau
 • #gekregen

Sommige bloggers hebben een disclaimer op hun website staan. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een asterisk ofwel het * teken. Je kunt één asterisk aanhouden voor een gekregen product en tweemaal een asterik voor een advertorial. Hiermee verwijs je dan naar de disclaimer op je website, die je duidelijk in zicht plaatst op elke pagina. Heb je zelf een product gekocht? Dan is het niet nodig om een disclaimer te gebruiken.

Betaalde links

Zoals je wellicht al weet kan het plaatsen van een betaalde follow link een penalty vanuit Google opleveren. Hierdoor kan je site bijvoorbeeld ineens lager in de index van Google terecht komen, waardoor je dus minder traffic kunt genereren via Google. Om dit te voorkomen kun je werken met follow en no follow links.

Follow link: Een link die je toevoegt in een artikel geschreven op eigen initiatief, hiervoor ontvang je dus geen vergoeding en stuur je geen factuur uit naar een bedrijf. De link hoef je niet aan te passen met een speciale code. Bron.

No follow link: Een link waarvoor betaald is zoals een link naar een webshop in een advertorial. Deze link moet je aanpassen met een no follow code. Hierdoor weet Google dat je voor de link betaald bent. Google vertelt hierover het volgende.

 ‘Nofollow’ is een methode waarmee webmasters tegen zoekmachines kunnen zeggen dat ze de links op een bepaalde pagina of een specifieke link niet moeten volgen. Bron.

Sommige bedrijven, merken en mensen maken gebruik van betaalde no follow links. Hierover vertelt Google het volgende.

Om te voorkomen dat betaalde links onze zoekresultaten beïnvloeden en een negatief effect hebben op onze gebruikers, raden we webmasters met klem aan het kenmerk nofollow te gebruiken voor dergelijke links.

Van elke normale link kun je een no follow link maken. Hiervoor kun je in WordPress de Ultimate Nofollow plugin installeren. Uiteraard kun je het ook handmatig doen door zelf de codes aan de link toe te voegen. Voor meer informatie over follow en no follow links kun je bij Google terecht. Mensen, bedrijven en websites die misbruik maken van betaalde follow links kun je ook melden bij Google via deze link. Voorkom dat dit bij jouw blog, Youtube of social media kanaal gebeurd en gebruik de Google richtlijnen voor betaalde links.

Heb je iets aan de advertorial regels en tips voor influencers? Laat het ons dan zeker weten en vergeet dit artikel niet te delen.

Wij zijn altijd op zoek naar bloggers en vloggers met minimaal 5.000 unieke bezoekers p.m. of abonnees op Youtube. Social media influencers zoals Instagrammers zijn bij ons welkom vanaf 5.000 volgers per kanaal. Je kunt jezelf aanmelden bij ons mediabureau voor betaalde opdrachten op deze pagina.

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Sylvia Vorspaget

  Nuttig artikel, eigenlijk alles was al bekend, maar altijd handig om er nogmaals op gewezen te worden. Thnx.

  Liefs Sylvia

  • Bloggers and Brands
   Sylvia Vorspaget

   Wat fijn dat je iets aan ons artikel hebt gehad, dank voor je comment!

 • Krystle

  Nu zit ik met een ‘probleem’. Twee keer een mail ontvangen van verschillende bedrijven of ik een review wilde schrijven. Er is niet gesproken over do follow linkjes. Wel of ik 2 linkjes zou willen toevoegen, maar do follow is nooit genoemd.
  Nu kreeg ik van de bedrijven een mail of ik het kan veranderen naar do follow, maar een product wat je hebt ontvangen is toch ook een betaald artikel? Dan is het toch niet de bedoeling om do follow te doen?

  • Bloggers and Brands
   Krystle

   Beste Krystle,

   dank voor je comment.

   Als er niets is afgesproken over de linkjes mag jij zelf bepalen of het een no of do-follow link moet zijn. In principe ben je niet betaald voor de linkjes en zouden het dus do follows mogen zijn. Voor de zekerheid kun je er een no-follow link van maken. Google ‘straft’ enkel als je betaalde links als do follow inzet, want dan manipuleer je ‘illegaal’ de zoekmachine.

   Veel plezier met bloggen!

Schrijf je in voor onze maandelijkse business tips!

* indicates required
Start met een een adviesgesprek. Yes, boek mijn afspraak!